Сърцето на Европа не е в Брюксел, а в малкото

...
 Сърцето на Европа не е в Брюксел, а в малкото
Коментари Харесай

Консерваторите в Полша се нуждаят от гласове от селските райони, за да останат на власт. Ще издържи ли системата?

 Сърцето на Европа не е в Брюксел , а в дребното градче Колбушова в югоизточната част на Полша – това би било по този начин, в случай че повярвате на думата на министър-председателя на страната Матеуш Моравецки, предава „ Politico “.

„ Често приказвам с великите от този свят, в Европа, в Америка – те се считат за пъпа на света “ , сподели той на скорошен политически протест там.

„ За мен това, което е най-важно, не е Берлин, Брюксел или Москва – това са места като Колбушова. “

Въпреки грандиозността на събитието – някои хора от 2000-та аудитория бяха пристигнали два или три часа по-рано в очакване на визитата на Моравецки предишния месец, издокарани в най-представителните си неделни облекла и носещи полски флагове – ще ви бъде простено, в случай че не сте чували за Колбушова .

Разположен на 30 километра северно от районната столица Жешув и заобиколен от хълмиста земеделска земя и горски сектори , градът не разполага с огромна промишленост. Много от неговите 9000 поданици работят в производството на мебели и строителството или се занимават с дребно земеделие. Именно места като това могат да се окажат решаващи на 15 октомври , когато поляците избират ново държавно управление .

Преди 4 години Моравецки и неговата дясна партия „ Право и правдивост завоюва повече от половината гласове в селските региони в цялата страна, компенсирайки загубите в огромните столични региони, с цел да завоюва втори мандат. В Колбушова и прилежащия окръг „ Право и правдивост “ завоюва повече от 72 % от гласовете. Гражданската коалиция, главната опозиционна група, водена от някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск , е на трето място с 10 %. Този път може да не е толкоз елементарно.

Печеливша формула

За да ухажва гласоподавателите , „ Право и правдивост “ от дълго време разчита на апелирането към своите обичайни религиозни и консервативни полезности – макар че броят им понижава, 84 % от поляците към момента се разпознават като католици – и харчат милиарди за обществени помощи. Подпомагана от държавна телевизия, радио и уеб страници, които излъчват нейните известия денонощно, тя е ориентирана съвсем извънредно към села и дребни градове като Колбушова, които имат по-малко от 20 000 поданици. Всичко това с доста фолклорен привкус .

Стратегията работи – до момента.

Невъзможно е да спечелите избори в Полша без поддръжката на провинцията , съгласно социолога Марчин Паладе.

„ Това ни демонстрираха последните 30 години “ , посочи той, имайки поради интервала след първите отчасти свободни избори през 1989 година, които сложиха завършек на комунистическото ръководство.

Днес към 40 % от поляците живеят в селските региони и повече хора се местят в провинцията, в наклонност към субурбанизация . Докато огромните градове са изгубили приблизително 3 % от популацията си през последното десетилетие, селските региони са спечелили 1 %. Но провинцията също претърпя тектонична демографска смяна, откогато „ Право и правдивост “ пристигна на власт.

„ От една страна, провинцията към този момент не е доминиран а от фермери , изясни Паладе.

От 15,3 милиона поляци, живеещи в селските региони , към 1,3 милиона се разказват като фермери . От тях към 200 000 ръководят професионални ферми, които доставят пазара, до момента в който останалите имат дребни стопанства до 15 хектара, които постоянно употребяват за допълнение на главния си неземеделски приход, съгласно формалната статистика. Само към 10 % от селското население на Полша живее най-вече или извънредно от селско стопанство.

Новодошлите в селските региони също са склонни да поддържат по-либерални полезности , имат по-високи равнища на обучение и пътуват до работа с бели якички в околните градове, вместо да работят със земята.

В навечерието на изборите държавното управление на „ Право и правдивост “ значително подценява тази група, фокусирайки акцията си върху разкази „ ние против тях “ и архетипни селски проблеми , както и обещания за по-лесен достъп до аграрни дотации, повече финансова поддръжка за раждане на деца и по-добри пенсии. Радослав Марковски, политолог от Университета за обществени науки и филантропични науки във Варшава, сподели пред полския новинарски портал Money.pl, разяснява:

Тук става нещо сходно: ние ви хвърляме пари , а вие сте щастливи и гласувате за нас, тъй като когато пристигна злият вълк Туск, той ще ви ги отнеме . “

Стратегията на „ Право и правдивост “ за глезене на консервативните полезности и даване на великодушни дотации , като в същото време подценява по-структурните проблеми на селските региони, остава непроменена повече от десетилетие, съгласно Марковски. Той е безапелационен:

Това е голяма неточност . “

Някои неща се променят…

На два часа път с кола североизточно от Колбушова, 65-годишният фермер Виеслав Грин строи хале за зърно със сина си Андрей, който е на 33 години.  Грин, който живее във плантация от 870 хектара в село Рогов, поведе вълна от митинги по-рано тази година против неконтролирания импорт на украинско зърно. Протестите смъкнаха министъра на земеделието Хенрик Ковалчик.

„ Такива са времената “ , съобщи Грин, усмихнат от горделивост и добави:

„ Трябва да се борим за себе си, тъй като земеделските синдикати, на които разчитахме, са просто група театрални деятели. “

Опасявайки се, че обществените безредици ще разклатят обичайна селска база, държавното управление на „ Право и правдивост “ затвори границата за украинска продукция през април . Този ход наруши общите търговски правила на Европейски Съюз и вби чеп сред Киев и Варшава, която беше измежду най-силните поддръжници на отпора на Украйна против нападателната война на Русия.

„ Право и правдивост “ се опита да се възползва от този ход, като управлението на партията твърди, че слага ползите на полските фермери преди всичко.

„ Ще умря “ , присмя се Грин.

„ Фермери като мен оцеляват макар държавното управление, а не с помощта на него. “

Грин възнамерява да гласоподава на общите избори за ръководената от Туск съпротива Гражданска коалиция – по-малкото от двете несгоди, както той го назовава. Той удостовери:

„ Под ръководството на Туск и други като него полската провинция съумя да се промени доста по-добре, в сравнение с, да речем, Румъния или България. “

Но Туск, който беше министър-председател на Полша от 2007 до 2014 година, не съумя да разклати репутацията си за занемаряване на селските региони , добави Грин, илюстриран от неотдавнашния му съюз с спорния водач на митинга Михал Колоджейчак, който доста фермери считат за кандидат-политик, а не същинският им глас. В резултат на това доста от протестиращите на Грин няма да последват образеца му. Вместо това те възнамеряват да гласоподават за Конфедерацията , крайнодясна партия, чиито водачи се застъпваха за овакантяване на Европейски Съюз и се оповестиха срещу Украйна .

Промяната се случва в селските региони на Полша, като по-малки групи като Конфедерацията и центристкия Трети път се борят за гласоподаватели, разочаровани от осемгодишното ръководство на „ Право и правдивост “, само че неубедени от Гражданската коалиция.

През 2019 година Конфедерацията е четвърта в Югоизточна Полша със 7,3 % от гласовете. Тази година групировката събира към 14 % в района, над националния си рейтинг, съгласно анкетата на POLITICO.

… някои неща остават същите

Въпреки пукнатините „ Право и правдивост “ към момента е на път да завоюва изборите в селските региони на изборите през октомври, въпреки и с доста по-малка преднина спрямо предходните години.

Експерти споделят, че многото опозиционни групи не са съумели да доближат до основния изборен регион на партията; хора с консервативни полезности , които се възползват от обществената страна. Те също по този начин наподобява са пропуснали доста от неговите по-малко радикални поддръжници .

В Колбушова не всички в тълпата се съгласяваха с приказките на Моравецки.

„ Този тип поляризираща изразителност в действителност не ми приказва “ , показа Марчин Пржидзиал, 26-годишен преподавател по химия, имайки поради офанзивите на „ Право и правдивост “ против опозицията.

Пржидзиал се оплака, че настоящето държавно управление не е вложило съвсем задоволително в области като образованието.

„ Наскоро започнах да получавам минимална заплата “ , призна той.

Все отново, мъжът призна, че не мисли да гласоподава за „ Право и правдивост “ .

Причината е елементарна: Пржидзиал също е пожарникар доброволец и държавното управление на „ Право и правдивост “ неотдавна даде на екипа му половин милион злоти за покриване на разноските за нов камион.

„ Не мога да си показва Туск да направи същото “ , счита той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР